Na oslavách 50. narozenin klubu jsme dostali malý vzorek piv jako dárek. Honza mi poslal povídání, jaké které to pivko je, aby jste věděli co vlastně dobrého pijete.

Only for divers, not for drivers...

 
světlý a tmavý ležák asi nemá cenu představovat, jedná se o českou klasiku. Zajímavostí snad může být, že se jedná o nepasterovaná, nefiltrovaná piva.
 
Višňový ležák je výsledek podobný snažení všech českých pivovarů, kdy se u nich objeví ovocné pivo. Základ piva ležák s přídavkem trochy chemie. U tohoto piva višňové esence.
  
Haka NZ lager je náš ležák Kocour v silnější verzi, 14°, kde se část chmele ze Žatce nahradila chmelem Motueka z Nového Zélandu. Pivo vzniklo na světovém pivním poháru v San Diegu, kde jsem degustoval s člověkem, který se motá kolem tamního chmele.
 
Rauchbier je naše verze nakuřovaného piva, které se tradičně (historicky a bez přestávky) vaří v Bamberku (Bavorsko). Pár století zpátky většina piv v našem regionu byla více méně nakuřovaná. Kouřmo, uzenost, se dostane do piva sladem, které se suší nad přímým ohněm. Tím se generuje nejen teplo, ale i kouř, který sušící se slad „nasákne“. Piva mohou být lehce nakuřovaná až po vyloženě „uzená“. Nakuřovaná mohou piva rozličných pivních stylů – ležák, bavorská pšenice weizen atd...
 
Sumeček – je zástupce pivní kategorie American Pale ale. Jedná se stupňovitostí o 11°, svrchně kvašené pivo, výrazně chmelené za studena. Byly použity výhradně americké chmele. Uvařeno ve spolupráci s pivovarem Ballast Point v San Diegu.

Žádné komentáře

Přihlásit se a odeslat komentář