Drazí kamarádi,
 
tak se mi konečně podařilo umístit kroniku našeho klubu na tyto stránky. Jsem tomu velice rád a to hned z několika důvodů. Myslím, že je úžasné představit historii našeho klubu a pochlubit se, jak dlouho tady je a jaké úspěchy a třeba i dílčí prohry zaznamenal.
 
Poznání vlastní historie a to ať světové, národní, či pouze relativně malé skupiny lidí se společným zájmem, je důležitým momentem v poznání sebe samého i svého postavení v bludišti dějin. Přináší nám zasvěceným ale i všem ostatním možnost, pochopit principy přátelství, kolektivního úsilí a nadšení pro společnou věc. Musím se přiznat, že když jsem se probíral starými texty a obrázky, objímal mě neuvěřitelně příjemný pocit hrdosti a uspokojení nad tím, do jaké společnosti jsem před časem vstoupil a kolik krásných chvil v ní mohl prožít. Každý kolektiv tvoří lidé a ten potápěčský vždy jen ti kvalitní. Když se zamyslím, kolik skvělých osobností klubem prošlo a kolik úspěšných lidí se k němu stále hlásí, nechce se mi tomu ani věřit. Snad je to dáno povahou potápěčského sportu, kde nekázeň, lajdáctví a nespolehlivost mohou mít závažné a někdy i tragické následky. Je pravda, že lidé s těmito vlastnostmi v klubu nikdy nebyli, a pokud ano, tak v něm dlouho nevydrželi. Přátelství a odpovědnost jeden k druhému je u potápěčů asi ten nejdůležitější axiom. Je pravdou, že klub prošel obdobími rozkvětu i útlumu, a že pouze díky lidem, o kterých tu píši, se dožil dnešních dnů a to je naprosto skvělé.  
 
Konec filozofie ať vás neotrávím! Mohu jen slíbit, že se k historii klubu a počátkům potápění v Čechách ještě vrátím v dalších příspěvcích. Moc se na příběhy našich průkopníků těším.
 
Přeji vám mnoho příjemných zážitků při listování kronikou.           Zde kronika leží
 
Zdraví Jindřich R.

Žádné komentáře

Přihlásit se a odeslat komentář