Tak jsem se po dvouleté odmlce opět zúčastnil tradiční podzimní jachtařské akce v Chorvatsku. Bylo to fajn. Martin vymyslel úžasnou cestu přes Maďarsko. Cesta byla delší ale pohodlná, žádné kopce, žádné serpentiny v Rakousku, jelo se skvěle.

Pouze jednu vadu na kráse měla. Znuděného chorvatského celníka, který na maďarsko-chorvatské hranici neměl co na práci a prudil. Při pohledu do kufru Michalova auta zalapal po dechu a prohlásil, že tento kontraband mastného a mléčného průmyslu rozhodně do Chorvatska nepustí. Michal s vědomím dalších ukrytých zásob, především desítek lahví červeného a bílého lahodného moku, vůbec neprotestoval. Poděkoval celníkovi za jeho dobrou práci a ujížděl na přechod do Slovinska. Ostatní osádky podobně vybavených vozů byly včas informovány a inkriminovanému přechodu se obloukem vyhnuly.

To byla snad jediná chyba na kráse, která se vloudila. Pak již bylo vše, jak má být. Výborná parta, krásné počasí, dostatek jídla, pití a i zpěvu. Snad jenom jedna drobnost. Nefoukalo.  Pro jachting asi dost zásadní nedostatek. Jezdím do Chorvatska již asi třicet let, ale tohle nepamatuji. Tálínský rybník na Jadranu po dobu celého týdne. Neskutečný, ale co, přeměnili jsme jachty plachtové na jachty motorové a projeli dvě nádrže nafty. Připomínky mého syna, proč jsme si kupovali ty holínky a nepromokavé kombinézy do deště a vichru, jsem nechal bez povšimnutí. Příště uvidíš chlapečku, jak se krmí kachny.

Jachty byly tentokráte tři. Tradiční se jménem Sveti Nikola pod vedením Jirky Jaroměřského. V posádce tentokrát chyběli Štěpán s Terkou. Nastupovali do nové školy a nemohli zameškat výuku. Druhá jachta Julia byla obsazena osádkou v duchu otcové a syni. Velel jí zkušený kapitán Martin Růžička. Otcové si užívali svobody a synové se možná občas divili, co vlastně doma mají. Třetí jachta se jménem Štipan byla rodinná s převahou rodiny Honů. Všechny jachty se většinou po svém denním individuálním programu sjely na určeném kotvišti, kde osádky společně trávily krásné večery. Ostatně prohlídněte si připojenou fotoreportáž. A kdo má další obrázky, sem s nimi. Rád se podívám na svou loď i z druhé strany.

Zdraví Jindřich

Žádné komentáře

Přihlásit se a odeslat komentář

„Nejlepší způsob, jak pozorovat ryby, je stát se sám rybou.“

Jacques-Yves Cousteau

Social media
O nás

Potápěči FA © 2023.