Ahoj.
Ve čtvrtek odpoledne běžím na vyšetření PFO v ulici Na Struze vedle Národního divadla a pan doktor mne požádal, zdalipak nevím o nějakých potápěčích, co by měli o toto vyšetření zájem, tak to zkouším, podotýkám, je to zatím zdarma (ještě že to zdravotnictví má takových peněz)

O co jde. Každý jsme měli při narození v srdci otvor mezi síněmi, který nám ještě v děloze umožňoval dýchat – tedy přepouštěl v srdci okysličenou krev přicházející žilami z pupečníku přímo do velkého oběhu do tepen do těla, aniž by byla nucena cestovat přes plíce, které nám tou dobou byly na nic. Fígl je v tom , že v okamžiku porodu a krátce po něm se tento otvor má uzavřít a postupně zarůst. Jenomže poměrně vysoké procento lidí – řekněme 25% - má tento otvor do různé míry otevřen ještě i v dospělosti – tedy nezarostl. Srdce tedy tak trochu netěsní a propouští odkysličenou krev přicházející z těla mezi okysličenou přicházející z plic. Normálně žádný problém, až když …..až když se třeba potápíme a v rámci náročného sestupu či opakovaných sestupů začne docházet k výskytu drobných bublinek. U lidí bez PFO jsou tyto bublinky přicházející v odkysličené krvi žilami bez větších problémů odchyceny v jemných vlásečnicích  v plicích, kam je srdce pošle. Tedy pošle je tam, pokud v něm není otevřen či pootevřen onen kruhový otvor /foramen ovale/. Pokud máme PFO /tedy otevřené formane ovale/ je riziko, že bublinky projdou spolu s odkysličenou krví netěsností v srdci do okysličené krve a s ní hurá rovnou zpět do těla a do mozku, kde mohou způsobit veškeré patálie dobře nám známé jako dekompresní choroba. Zejména jde o to, že to může způsobovat závažné neurologické projevy dekompresky, leč bývá zasažen právě mozek. Soudí se, že PFO stojí za velkou částí – nevysvětlitelných – dekompresních příhod, tedy příhod, kdy se postižení nijak neprovinili proti deko tabulkám, počítačům atd. a po jinak bezdekompresním sestupu či po okapovaných ponorech dostali příznaky kesonky. Riziko, že krev s bublinkami unikne skrze PFO do velkého oběhu se navíc značně zvyšuje při námaze jako je vylézání do člunu, tlačení při velké stolici apod., kde je zvýšený tlak v břišní krajině a plicích. Pro ne úplně nejmladší je také velmi významné, že lidé s otevřeným PFO mají významně větší šanci na obyčejnou mozkovou příhodu způsobenou nějakou drobnou sraženinkou – tedy embolii. Tyto sraženinky uvolňující se v těle – po úrazech či jenom tak, nebo v důsledku již příliš vzdálené oslavy 17tin, se normálně též odfiltrují v plicích bez ohrožení života – pokud se ale procpou v srdci do okysličené krve a vyrazí s ní ruku v ruce do mozku, máme problém – nebo možná už nikdy žádné problémy mít naopak nebudeme. Opětně při zátěži je zvýšené riziko – onen jev, kdy někoho sklátí mozková příhoda právě při procházení denního tisku na velké (pokud to ovšem nezpůsobil nový ctnostný čin našich politiků na titulní straně). Lékařům  se omlouvám za možná příliš zjednodušující vysvětlení.

Pokud se tedy více potápíte, stojí za to zúčastnit se lékařského výzkumu, v jehož rámci lze projít zdarma vyšetření na PFO. Detaily jsou ve formuláři. Obnáší to jednu injekci a pár minut hraní s ultrazvukem. Ten výzkum se týká právě vlivu PFO na možnou dekompresní chorobu.

Pokud by vám našli otevřené PFO, dá se to poměrně jednoduše odstranit – pomocí sondy, kterou vám tepnou zavedou do toho otvůrku takové malé paraplíčko. To v té díře otevřou. Ono časem zaroste a máte vystaráno – nejen pro potápění. Ale to už je jiná epizoda a na tu vás zatím nezvu.

Takže, kdo máte zájem, vyplňte formulář, vytiskněte, podepište a potvrďte spoluúčast MUDr. Honkovi (viz formulář). Myslím, že v tomto případě se vyplatí vědět a znát, jak na tom jsme.

Potápění zdar

Ivan

 

 

Žádné komentáře

Přihlásit se a odeslat komentář

„Nejlepší způsob, jak pozorovat ryby, je stát se sám rybou.“

Jacques-Yves Cousteau

Social media
O nás

Potápěči FA © 2023.