Egyptské pobřežní ostrovy byly v roce 1983 prohlášeny za chráněné území, které jim poskytlo status mořského parku. Mezi těmito ostrovy jsou nyní i legendární Bratrské ostrovy nebo El Akhawein, jak se jim říká v egyptštině.

Bratři, oblíbený potápěčský cíl na Rudém moři při plavbě lodí, jsou dva malé ostrovy, které leží asi 5 minut od sebe. Nacházejí se 200 km jižně od Ras Mohammed a jsou to v zásadě strmé skalnaté kužely, pravděpodobně vytvořené sopečnými erupcemi. Jsou sotva viditelné a snadno se dají přehlédnout. Upozorní vás na ně viktoriánský kamenný maják, postavený za britské nadvlády. Maják se tyčí asi 32 metrů nad ostrovem Big Brother.

Ostrov Little Brother má tvar dešťové kapky táhnoucí se ze severozápadu na jihovýchod. Hluboké zdi obklopují ostrov ze všech stran mimo té severní, kde se útes svažuje velmi rychle od ostrova, než spadne na 40 metrů hlubokou náhorní plošinu. Tato plošina je jedním z nejlepších míst v Rudém moři pro potápění se žraloky. Silvertips a šedí útesoví žraloci tuto oblast často navštěvují. Také velcí kladivouni někdy vystoupají z hlubin na krátkou obhlídku, než znovu zmizí v temně modré vodě. Na východní a západní stěně to již není o velikosti živočichů, ale o jejich kvantitě. Obklopeni stěnami pokrytými černými korály, mamutími gorgoniemi a výjimečně bohatými tvrdými i měkkými korály, které pokrývají celé spektrum barev, jež není snadné přehlédnout. Pohled vám mnohdy zakryjí hejna ryb, tak velká, že často zabraňují prostupu samotného světla. Proud omývající obě tyto stěny protéká ze severu na jih. Je pravděpodobné, že ponory na obou stěnách budou končit na jižní náhorní plošině. Jedná se o několik říms v hloubce asi 20 metrů. Často zde krouží hejna barakud, tuňáci a často se ukážou i žraloci útesový. 

Ostrov Big Brother leží asi 1 km severně od svého menšího sourozence. Vyznačuje se působivou a zdravou populací ryb, kterým dominují malé Anthias (vlaštovky), Glassfish (okounci) a Sweepers. Všichni žijí na útesu nebo kolem něho. Stěny útesu jsou hustě pokryty obrovskými gorgoniemi a barevnými měkkými korály. K jihovýchodnímu cípu Velkého bratra připlouvá mnoho žraloků. Šedí a bílocípí útesoví žraloci společně s kladivouny zde vyplouvají z hlubin. Ponořte se zde za úsvitu a můžete mít štěstí, že se objeví i Thresher sharks (liškoun), a to zejména na podzim a v zimě. Big Brother je také domovem dvou vraků Rudého moře, které leží docela blízko sebe u severovýchodního cípu ostrova, poblíž majáku.

 

Vrak Numidia je známý jako „Železniční vrak“, a to díky dvěma lokomotivám, která loď vezla jako náklad a teď leží na dvě. Loď se potopila v roce 1901, když na své druhé plavbě směřovala do Indie. Jednalo se o 130 metrů dlouhou britskou dřevěnou nákladní loď, která najela na mělčinu. Příď je rozbitá a vrak leží ve hloubce pouhých osmi metrů. Měkké i tvrdé korály přijaly Numidi za svůj domov a zdobí celý její kovový rám. Potopená loď se stala krásnou atrakcí pro potápěče v Rudém moři v podobě živého a úžasně barevného útesu. Můžete zde pozorovat cestou do větší hloubky dochovaný trup a řadu stožárů. Zde najdete také část výtahové šachty a několik vchodů do kajut, které v mělké části poskytují snadné a bezpečné proplouvání. Pod můstkem naleznete podpalubí a hlavní stožár, který ční do hloubky 45 metrů. Záď lodi a vrtule leží v 90 metrech, což je daleko za hranicí rekreačního potápění, takže i když je vše z hora docela dobře vidět, bylo velice moudré, zůstat rozumní a nenásledovat vaše nutkání ponořit se hlouběji. 

Aida byla zásobovací loď 75 metrů dlouhá. Loď narazila na Big Brother a potopila v roce 1957. Její příď leží v 30 metrech a záď až v 60 metrech. Zde se ukrývají velcí kanicové. Motor zůstal ležet pouze ve hloubce 7 metrů, a označuje tak místo nehody. Trup lodi se rozlomil na dvě části a záď se potopila do hloubky. Příď byla pomalu zničena větrem a vlnami. Malebný vrak který pohltil útes, je celý pokrytý měkkými a tvrdými korály. Stal se útočištěm pro všechny druhy mořských tvorů, které uvidíte při potápění v Rudém moři. Díky erodované dřevěné podlaze je ocelová nadstavba vraku otevřena pro prozkoumání pokročilými potápěči. Můžete proplout strojovnou a prohlížet si těžké navijáky u poklopů nákladního prostoru.

Existuje mnoho způsobů, jak se potápět na Big Brother, pravděpodobně se zanoříte alespoň třikrát. Společný vstupní bod je na vrcholu vraku Aida, ze kterého se vydáte po délce ostrova se šikmým útesem po levé straně. Dávejte pozor na modrou hlubinu, můžete v ní uvidět žraloky, barakudy a napoleonské ryby. Stěna se může pochlubit velmi živým a zdravým útesem. Je pokryta většinou měkkými korály, zejména měkkými korály Lithophyton arboretum (brokolicový korál). Zde se můžete potápět i v mělčí vodě, protože útes je ve velmi dobrém stavu i těsně pod hladinou. Alternativní cestou je ponořit se poblíž jižního cípu ostrova a zahájit ponor směrem na ostroh, který má 3 nebo 4 kopce ve výšce asi 35 metrů. Když je dobrá viditelnost, může to být skvělé místo, kde můžete chvíli zůstat a pokusit se zahlédnout žraloky. V této hloubce můžete očekávat, že vám čas na bezdekompresní ponor uběhne docela rychle. Pokud používáte nitrox, hlídejte si maximální limity hloubky. Možná nejlepším způsobem, jak se potápět na ostrově Big Brother, je zanořit se v mírném proudu k vraku lodi Numidia a zahájit svůj ponor zkoumáním mělčích částí tohoto krásného vraku. Po 5 až 10 minutách pozorování Numidie se vydejte dále útesem nalevo, kde se stěna uhýbá směrem dovnitř a zase ven. To umožňuje některé krásné výhledy. Uvidíte korály, které se táhnou vpřed na stěně, kde roje nádherných malých oranžových a fialových vlaštovek jemně krouží kolem tvrdých korálových hlav a vytvářejí úžasnou barevnou scenérii. Je to zde ideální místo pro typické fotografie korálových útesů v Rudém moři. Jako vždy u Velkého bratra, polovina vaší pozornosti by měla směřovat směrem k tmavě modré pro jedinečné objevy pelagických ryb. Tato část ostrova se může pochlubit možná nejhezčími útesy na jednom z nejznámějších potápěčských míst Rudého moře.

Žádné komentáře

Přihlásit se a odeslat komentář

„Nejlepší způsob, jak pozorovat ryby, je stát se sám rybou.“

Jacques-Yves Cousteau

Social media
O nás

Potápěči FA © 2023.