L´Estartit - je méně známé letovisko na Costa Brava mezi letovisky I ´Escala a Playa de Pals. Původně to byla rybářská vesnice. Nalézá se pouhých 60 km od francouzských hranic, 45 km od Girony. Je to tedy místo dostupné pro všechny, kteří preferují dopravu vlastním autem. Je vyhledávané především pro své „divoké pobřeží“ s menšími plážemi, lemovanými romantickými skalisky.

Rozprostírá se na úpatí masivu Montgri pod skaliskem  Rocca Maura (nádherný výhled, vede sem stezka od policejní stanice nebo od kempu) přímo naproti ostrovům Illes Medes, které jsou vyhledávaným místem pro potápění. V centru městečka nalezneme množství obchůdků, restaurací, barů a diskoték. Hlavní pláž je zde široká, písčitá, s malými přerušeními 3 km dlouhá. Kromě ní je v blízkém okolí i několik malých pláží a skalnatých vstupů do moře. Na okraji městečka je přístav, ze kterého vyplouvají mj. i vyhlídkové lodě s proskleným dnem k ostrovům Illes Medes, kde je vidět neuvěřitelně bohatý podmořský život.
Zdroj: Nubis.cz

Několik důvodů proč navštívit právě Estartit ve Španělsku.

Přírodní rezervace na ostrovech Illes Medes je opravdu jedinečná. Zážitky ze setkání s množstvím ryb zanechá opravdu pěkné vzpomínky. Je to přírodní rezervace od roku 1990 na základě rozhodnutí Katalánského Parlamentu. Vzhledem k režimu, který je v této rezervaci v rámci ochrany uplatňován, je zde k vidění takřka neuvěřitelný podmořský život. Samotné ostrovy, stejně jako okolní pobřeží, jsou prohlodány, takže tomu komu se líbí lézt pod vodou do různých děr si zde poměrně užije. Těm, kteří nedokáží vyrazit na more bez harpuny doporučuji do Estartitu nejezdit. Zdejším ochráncům vadí i prázdná sítka u pasu s baterkou, a donutí Vás nechat ji na lodi, aby Vás náhodou nenapadlo do ní něco sbírat. Jak by se tvářili, kdyby u Vás našli harpunu, si vůbec nedokáži představit.

Samotné městečko Estartit je velice malebné, je v něm mnoho restaurací a příjemných hospůdek. Umístění Estartitu, staré rybářské vesnice, kde je dlouhá pláž v zálivu, kterou ohraničují ostré pobřežní útesy pod vrchem Montgri, s ostrovy Illes Medes vzdálenými jednu míli z přístavu, udělalo z této vesnice prvotřídní turistický cíl, dovolující každodenní relaxaci na pláži, spojenou s potápěním, sportem, který získává v dnešní době stále vetší oblibu. Vrch Montgri a ostrovy Illes Medes jsou stejného geologického původu, jsou z vápence, a ostrovy jsou přirozeným pokračováním pohoří do moře. Obě oblasti jsou krasového původu z voštinových tunelů a nánosu a to jak pod, tak i nad vodou. Výhodou je několik perfektně zásobených obchodů s potápěčskou technikou s cenami buď srovnatelnými, nebo nižšími než u nás. Takže když se něco při ponoru pokazí nebo něco ztratíte není problémem dát vše během několika minut do původního stavu. Právě proto velký počet potápěčů navštěvuje právě Estartit, který nabízí veškeré potřebné služby. Mimo již vyjmenovaných služeb je zde i v sousedním městečku Palamos dekompresní komora.
Zdroj: Cestovní agentura Elinka a.s.

Žádné komentáře

Přihlásit se a odeslat komentář

„Nejlepší způsob, jak pozorovat ryby, je stát se sám rybou.“

Jacques-Yves Cousteau

Social media
O nás

Potápěči FA © 2023.